Door ontspanning zo vrij

Een persoonlijke ervaring

Tijdens een van de laatste stilteretraites die ik volgde, werd mij duidelijk dat als je je binnenwereld net zo helder ervaart als de buitenwereld dat er dan geen onderscheid meer is. Binnen is buiten en andersom. Jaren zat ik met deze vraag en nu is het antwoord gekomen. Bijzonder zoals inzichten op de juiste momenten komen. Je kunt ze niet afdwingen. Net als het grote verlangen om samen te smelten met je ware geliefde; God of het onvoorstelbare en dus jezelf. En dat heb ik –  al blijft soms de twijfel en durf ik het niet hardop te zeggen – die week mogen ervaren. Geen fantastische tantrische uitbarsting in het 7e chakra of enorme lichten en geluiden van zingende engelen maar een zachter dan zachte en dieper dan diepe liefdevolle omhelzing door heel je wezen in het hier en nu. Gekoesterd worden door moeder aarde, voelen dat het lichaam een kind van haar is, in haar schoot wegzakkend en het licht zijn van de hemelen. Het centrum zijn waar beide werelden bij elkaar komen.
 
Geen verlangen meer hebben behalve naar dat wat geen naam heeft. Dat wat zo dichtbij is en van alle vorm de kern is. Dank dank dank, voor deze ervaring. Om werkelijk te voelen wat ZIJN is

Graag laat ik me inspireren door de mensen om me heen, de wonderen van de natuur en het dierenrijk. Zo leer ik van mijn kat wat werkelijk genieten is en wat aandachtig zijn is. Ook heb ik veel bewondering voor mensen die hun leven aan spiritualiteit wijden. Zo ontmoette ik in India een wijze man – Swami Premananda – die vertelde dat je je lot in eigen handen hebt. Daar moest ik even over nadenken omdat ik geloof dat je leven in grote lijnen bepaald is. Alleen het feit al dat wij hier geboren zijn en niet in Afrika bepaalt al de richting van ons leven. Toch kan ik zeker meegaan met de gedachte dat je leven door je verlangens beïnvloed wordt. Maar kom er eerst maar eens achter wat het diepe zelf in jou werkelijk wil of verlangt. Al kan je denken dat je nog zo graag die ene baan wilt of die mooie auto, toch zorgt het lot er soms voor dat je die niet krijgt. Waarom? Misschien is er een andere roeping voor jou weggelegd of wil het leven je laten zien dat wat je werkelijk zoekt, niet die auto is.

Volgens Swami Premananda wordt het lot dus bepaald door de verlangens die je hebt. Zo creëren je verlangens gedachten en gedachten zetten aan tot actie. Je acties maken je persoonlijkheid en je persoonlijkheid vormt je karakter. Je karakter bepaalt dus uiteindelijk je lot. Dit heeft mij geleerd om bewust te zijn van mijn verlangens.

(c) 2011 Livelifeyoga • KvK 53395751 • BTW NL161562425B01